Vůně cibule (povídka o cestování v čase)

Povídka o cestování v čase z doby Rudolfa II............................................................

Ponocný právě odtroubil jednu hodinu po půlnoci a já konečně došel na místo. Drobně mžilo. Po liduprázdných ulicích se proháněla mlha a začalo být nepříjemně chladno. Nikde nikdo. Stoupl jsem si k nejbližšímu nároží a znechuceně okopával bláto ze škorní. Bláznivá historie! Pan Hájek si ze mne patrně udělal dobrý den a ráno si o mém nočním výletu bude vyprávět celá Praha. Šprýmař! Nejdřív studentovi maže med kolem pusy, ale když má k něčemu dojít - couvne.

Jenže v tu chvíli se kdesi v labyrintu tmavých uliček probudil život. To je určitě ono spřežení! Netrpělivost mě odlepila od vlhké zdi a já popošel ze stínu. A kočár již je zde. Vynořil se ze tmy jako neforemný šedý přízrak a nezbylo, než mu vyjít ještě víc naproti. „Pojďte dovnitř mladíče“, přivítal mne známý mistrův hlas a otevřely se boční dvířka. „To je on“, promluvil ještě jednou, tentokrát ke komusi uvnitř. V koutě vozu seděl muž zachumlaný do několika šál, který mne po tomto upozornění letmo pozdravil pohybem hlavy. Tohle vypadá zajímavě. Není to snad Bregadiny, ten slavný alchymista? Na další netaktní prohlížení onoho šlechtice mi ale nezbyl čas. Pan Hájek kolem mé hlavy uvázal černý šátek, jak bylo předem domluveno a kočár se dal do pohybu.

Projížděli jsme po dláždění nečetných ulic /kočí měl zřejmě příkaz nejet přímo/ a pak jsme vyjeli z města. Vůz se klepal a natřásal v tom nočním tichu a mé dva spolucestující ani nenapadlo rušit tento lomoz jakoukoliv poznámkou.

Už delší chvíli jsem pochyboval o směru naší cesty. Ztratil jsem nadobro orientaci a odevzdal se osudu. Soudě podle objemu koženého váčku, jež mi po celé akci přislíbil můj chlebodárce, mi ale toto odevzdání se běhu událostí celkem nevadilo. O krk zřejmě nepůjde a o zdraví si prý také nemám dělat starosti. Vzpomněl jsem si znovu na včerejší podvečer, kdy se mnou pan Hájek už poněkolikáté důvěrně mezi čtyřma očima hovořil o celé věci. Dvorní alchymisté prý potřebují k jakémusi pokusu zdravého a schopného mladého muže. Ten má mít všeobecné vzdělání v oborech přírodních. Má se dokázat bystře dívat kolem sebe a co hlavně – musí umět držet jazyk za zuby. Přiznám se bez mučení, že mě tajuplnou aurou obestřená, slavná císařova alchymistická dílna okouzlovala a vzrušovala již několik let. Byl to ovšem svět vyvolených. Lidí úspěšných, těšících se vládcově přízni, i těch druhých, pravda, neslavně skončivších. Teď se tato třináctá komnata má otevřít i obyčejnému studentovi. A já budu mít to štěstí a možnost poodhrnout cípek opony k tajemstvím jež skrývá.

Vozka divoce zaklel. Sjížděli jsme z prudkého svahu, abychom po chvíli za zvuků práskajícího biče vystoupali do ještě prudšího kopce. Kam to vlastně jedeme? Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Spřežení se s trhnutím zastavilo. Bylo slyšet ržání ještě několika dalších koní a co jsem mohl vidět, či spíše nevidět, probleskovala skrz šátek světla pohybujících se loučí. Vystoupili jsme z kočáru a já si po několika desítkách kroků mohl konečně promnout oči.

Stáli jsme ve velkém stanu kolem mohutné dřevěné bedny s jakousi lavicí uvnitř. Když říkám stáli, myslím tím krom sebe, učitele a Bregadinyho ještě tři muže. Pokud mne zrak neklamal, byli to učení pánové Erasmus Habermehl, Jeroným Scotus, ale především zpytavě si mě prohlížející císař Rudolf II. Císaře jsem do této chvíle viděl pouze dvakrát a to ještě jen zdálky. Poprvé při rytířských hrátkách a podruhé náhodou při jeho projížďce městem. Pozdravil jsem jeho milost úklonem a rozpačitě přešlápl z nohy na nohu. Připadal jsem si jako myš, se kterou si hrají na schovávanou všechny vznešené kočky z okolí.

„Můžeme začít, povězte mu, o co jde“, řekl císař. Scotus se ke mně obrátil a já poslouchal, poslouchal a bledl v obličeji. To dřevěné monstrum, ta nestvůra uprostřed stanu byl můj osud. Po létech bádání a shromažďování potřebných substancí, mohli mi dnes zasvěcení dvorní alchymisté oznámit, že budu první osobou, které se podaří nemožné: narušit běh dějin. Zde na tomto místě, přivázán k dřevěné lavici mám po polknutí sklenice s připraveným nápojem pronášet pozpátku jistý hebrejský text. Bregadiny bude při této operaci udržovat v kovové míse plamen a Habermehl zaměří přes optiku světelné paprsky na mou hlavu. Pak prý zaskřípe v nebeském mechanismu a v malém a ohraničeném prostoru kdesi za Prahou dojde k zázraku. Jednomu člověku bude na malou chvíli dovoleno nahlédnout do doby o několik generací vzdálené. Tím vyvoleným mám být já.

„Tam si s sebou nemůžete vzít vůbec nic. Očekáváme, že po vašem zmizení zůstane na lavici jen hromádka šatstva. Vaším úkolem bude po dobu experimentu pozorovat všechno kolem sebe a přinést nám o tom co nejvíce informací. Nemůžeme vám zaručit zda bude noc či den. Ocitnete se v době někdy krátce po začátku třetího tisíciletí od narození Krista. Na místě, kde teď stojíme, by měla být i v budoucnosti pustina. Vybrali jsme ji proto, aby jste se náhodou neprobudil prorostlý skrz nějakou domovní zeď. Proto se pokus neodehrává přímo ve městě, ale tady. „Hmm“,zabručel jsem souhlasně, ale v duchu mi začalo být pěkně horko. Drahý Hájku, ty všiváku! Tak prý se mi při pokusu nemůže nic stát! Jo, a co když se ocitnu pod pěti metry hlíny, nebo po krk v dlažbě nějaké nové cesty? No a v lepším případě budu běhat úplně nahý mezi poli. Také lákavá vyhlídka. Co když bude zrovna leden? Brrr…učiteli, zaškrtil bych tě, kdyby tu v křesle neseděl císař. Teď už chápu, proč se k pokusu neodhodlal některý z přítomných.

Porada se protáhla asi na půl hodiny. Rudolf II. Mezitím labužnicky spořádal dvě kuřecí stehna a žejdlík piva. Zdálo se, že jej experiment rovněž strhnul. Bylo až s podivem, jaká z něj vyzařovala spokojenost. A to se přitom už pár týdnů městem šířily zprávy o jeho špatné náladě a podlomeném zdraví.

Konečně bylo vše připraveno. Pomodlil jsem se, lehl na lavici, hlavu strčil do připravených upínek a odevzdal se do rukou Božích. Alchymisté začali nervózně dolaďovat všechny přístroje. Slyšel jsem srdce tlouct až v krku. Po náročném optickém zaměřování mi Scotus strčil do úst slámku a nezbylo než vypít připravenou tekutinu. Napadlo mne, že podle opatrnosti s jakou s pohárem manipuloval, musela jeho příprava notně pustit žilou císařské pokladnici. Prý jsou v lektvaru substance až ze zámoří!

Přesto chutnal elixír odporně. Vzpomněl jsem si mimoděk na víno ve vladařových sklepích. Na nějaké delší gurmánské rozjímání už ale nebyl čas. Jeho milost císař Rudolf přiložil jako nejdůležitější osoba ve stanu svíci ke dnu kovové nádoby a zažehl tím plamen. Vše kolem dostalo rázem brčálově zelený nádech. Na spáncích se mi rozlilo teplo a já začal pomalu pronášet ta zvláštní, cize znějící slova. Bylo to jen několik vět…

Dozněla poslední slabika a zhroutil se svět. Divoce se roztočil v šíleném, závratném víru. Mé tělo se rozpadlo na milion částí. Proletěl mnou spalující chlad, uši mi zalehly ze strašlivého ticha, oči osleply od nejčernější tmy. A já padal, padal dolů, do neskutečné výšky – až jsem spadnul doopravdy.

Nic se mi nestalo. Všude kolem byl zas normální svět. Tma, teplo, klid. Ačkoli… Zdvihl jsem se. Nebylo na mně kousku oděvu. Stál jsem nahý po kolena zabořen v jakýchsi hlízách. Co to je? Hmm, cibule as. Vydal jsem se kupředu, brodil se a klopýtal těch pár kroků, ale brzy mě zastavila kolmá kovová stěna. A nalevo taky a vzadu a vpravo a nahoře – stačilo povyskočit. Všude chladná stěna. Klekl jsem si na kolena, hrabal pod sebou a narazil jsem na ní i tam. Neprostupná překážka. Jsem uzavřen v jakési velké kovové truhle s cibulí. Jak pitvorné! Tohle že je budoucnost? Tímhle směrem se ubírají dějiny? Tsss! V rozrušení mi scházela slova. Šmátral jsem znovu rukama po stěnách, po stropě, po podlaze i v rozích, leč veškeré hledání bylo neúspěšné. Kovový hranol „x“ krát „y“ krát „z“ žádný, byť tajný východ asi neměl. Přepadla mě deprese. Sklesle jsem si sedl na zem. Ale jen na chvíli. Přece musí být někde z tohohle podivného vězení východ! Musím se přece dostat ven! Podívat se kolem, i jen sám za sebe, nasát vzduch z třetího tisíciletí, žasnout, vydechnout překvapením, obdivovat všechno okolo. Chci to! Toužím po tom! Znovu jsem vyskočil, mlátil dlaněmi do studených stěn, zarýval jsem do nich nehty, křičel jsem a řval až do ochraptění, ale bezvýsledně. Nikdo mě neslyšel. Definitivně jsem se sesunul na hlízy pod sebou.

Zmatený, vyvedený z míry. Tiše jsem seděl a přemítal, než jsem konečně zhodnotil svou situaci. Vlastně mohu být naprosto klidný. Zhruba po půlhodině mě podle plánu vyvolají zpět a císař ať si rve vlasy. Všechny peníze, které do pokusu investoval, skončily, jako by je vyhodil oknem. Já mu mohu přinést z budoucna zprávu tak akorát o chuti zdejších cibulovin. Že bych zkusil jednu cibuli oloupat? Shýbl jsem se. Odstranil slupky. Zakousl se. No brrr! To je chuť…

 

Večerní Praha – Černá kronika - Neobjasněné úmrtí:

Smíchovští policisté řeší zajímavý a neobvyklý případ. V kontejneru s cibulí na vlakovém překladišti byl nalezen mrtvý nahý muž extrémně malého vzrůstu. Je záhadou, jak se do uzamčeného a zaplombovaného kontejneru dostal. Po jeho totožnosti policie pátrá.

Autor: Martin Lavay | neděle 18.12.2011 20:00 | karma článku: 0 | přečteno: 66x
  • Další články autora

Martin Lavay

Ekonomika květin a... daně a koncesionářské poplatky

Jaro voní svojí geniální EKONOMIKOU KVĚTIN. Jste včelou, čmelákem nebo jiným poletujícím pracujícím? Vítejte na trhu. Vše je zdarma, vše je dobrovolné. Ochutnejte, nabídněte si...

2.4.2023 v 11:37 | Karma: 7,27 | Přečteno: 233x | Diskuse| Politika

Martin Lavay

Sport a politická špína

Sport není pro všechny! Záleží na místě, kde jste se narodil, jakou národnost mají vaši rodiče, jestli schvalujete či neschvalujete politiku vaší vlády a to ať už jste se podílel či nepodílel na jejím zvolení...

31.3.2023 v 22:59 | Karma: 31,32 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Martin Lavay

Migranti obsadili vlak Českých drah jedoucí do Prahy

Místo činu: rychlík číslo 809: Slovácký expres. Datum a čas: úterý 20. září 2022, od 4.22 ráno........

22.9.2022 v 14:04 | Karma: 46,41 | Přečteno: 32936x | Diskuse| Politika

Martin Lavay

Je čas vyřadit provokativní „Z“ z abecedy?

Je písmeno „Z“ nepřátelské? Může jeho čtení vyvolat tak bolestné pocity, že by bylo lepší ho zakázat? Ale nebude nám pak chybět jako například žvatlajícímu J. P. Belmondovi ve filmu Muž z Acapulca?

21.3.2022 v 9:55 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Politika

Martin Lavay

Pravda o České televizi

Objektivita a vyváženost zpravodajství České televize či jakéhokoliv jiného média je jen utopie (v případě ČT ale "pěkně" zaplacená z povinných dávek koncesionářů)

20.11.2020 v 17:43 | Karma: 39,87 | Přečteno: 2495x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 23085x
Novinář, spisovatel, milovník bílé čokolády a včelího medu, obdivovatel Boucherovy Diany, malého Bubu a Médi Bédi i hledač Měsíční šachty a Moctezumova ztraceného zrcadla...

Knihy:

Roztříštěné zrcadlo (2024)

Djatlovova expedice – nová odhalení (2022)

Měsíční šachta (2019)

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? (2017, 2022)

Houpačka (2014)

Trubač (2013)

Kniha zázraků (2008)

 

Šéfredaktor YouTube kanálu ZAHADY.info.

Redaktor a šéfredaktor v TV:

 

TV Emurfilm
TVNet Zlín
TV Prima + TV Nova Brno
Kabelová TV Napajedla

Autor a scénárista Večerníčků Valašské pohádky

Autor televizní soutěžní hry 3D
Autor a scénárista celovečerního filmu Elixír mládí

Moderátor, redaktor a vedoucí zpravodajství v radiích:

AZ Radio
Kiss Publikum
Český rozhlas Brno
Radio Čas
Radio Valašsko
Radio Kroměříž

Redaktor v novinách a magazínech:

Týdeník Zlínska
Zlínský deník
Štamgast – Gurmán
Záhady života

Autor stolní společenské hry O...

Autor Neprolomitelné šifry