Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako zásobník čísel se dříve používala nějaká kniha. Stačilo, když si účastníci sdělili, která a odkud. Vzhledem k množství existujících knih je prolomení šifry málo pravděpodobné, i když teoreticky možné, pokud by se na to spojilo pár desítek superpočítačů, nabitých obsahem veškeré světové literatury, včetně novin a časopisů. A také obsahem všech hudebních děl, filmů, fotek atd.

1 0
možnosti

To ale mluvíte o principiálně zcela jiné šifře :-)

0 0
možnosti

Celý život používám nějaké šifry, ale toto se mi zdá být zbytečně složité. Ale nejsem proti, pokud to někomu vyhovuje.

0 0
možnosti

Předpokládám, že tento postup je určen především pro přípravu kódových (+dekódovacích) knih pro ruční šifrování. Strojní šifrování by mohlo celou tu složitou manipulaci s náhodným číslem přeskočit a prostě jej rovnou přičíst ke zprávě (v praktické realizaci asi XOR po bytech)?

0 0
možnosti
Foto

Tady už jste dál než já :-)

1 0
možnosti

Nejsem tak geniální jako autor, abych v krátké době docenil geniálnost této myšlenky a proto využiji příležitosti, že autor diskusi čte a zkusím položit pár otázek.

1)  Budeme-li uvažovat velikost zásobníku 256 bytů, lze tím snadno zakódovat jakkoliv velký a komplikovaný soubor za předpokladu, že bude každý znak ve zdrojové zprávě bude mít právě jeden obraz v šifrovaném výsledku. Pak by stačilo vyměňovat jen 256B a šlo by dešifrovat. Ale tím se připravíme o tu možnost, že ani hrubou silou nepůjde zpráva rozluštit. Takže takhle to asi autor nemyslel

2) pokud bychom chtěli mít zprávu skutečně nedešifrovatelnou hrubou silou a použít nastíněný algoritmus, tak mě to vychází tak, že by zásobník čísel musel být co do délky shodný se zprávou, aby mohlo dojít k tomu, že se žádné znak ze zdrojové zprávy neobjeví ve výsledné víckrát (myšleno se stejnou zakódovanou hodnotou). Vzhledem k tomu, že pak by ale na zakódování jednoho znaku bylo zapotřebí i čísla většího než 255, musel by mít klíč dokonce větší velikost než samotná zpráva a to dokonce několikrát (strop bych si tipnul odhadnout tak 8x, ať máme rezervu). Synchronizace klíče se tak ve výsledku stane datově náročnější než vlastní zpráva ... a nejsem si jist, že tohle je žádoucí.

1 0
možnosti

Zásobník musí být samozřejmě větší než zpráva, čili čísla budou v praktických realizacích typu long int a rozhodně ne pouhý char :-) A tahle datová struktura není zásobník, ale spíš se jí říká mapa :-)

0 0
možnosti

D46a80v55i33d 86H31r77b32e57k

25. 4. 2014 21:40

Je to nějaké zmatené. Jak to dešifruju? Znak má náhodně přidělené hodnoty, takže statistické analýzy jsou k ničemu, jak ale příjemce zjistí, co vlastně dostal? Jaký je klíč k takové šifře?

0 0
možnosti

Jak dešifrovat se možná dozvíme zase zítra o tomto čase ;-D

2 0
možnosti

Šifrování je super, ale jak dešifrovat? Pokud má příjemce onen zásobník čísel, je mu úplně k ničemu, když je šifrování zcela náhodné.

0 0
možnosti
Foto

;-)To je v pohodě: dešifrování už je jen třešnička na dortu. Základem je úvodní zcela náhodné rozlosování znaků a čísel (podle daného postupu) a důležité je pak i úvodní sesouhlasení Zásobníků čísel (ke kterým jsou už takto přiřazeny znaky a mezery) všech zúčastněných, kteří si chtějí posílat zprávy. Na začátku celé operace se tedy musí tajnůstkáři sejít nebo si poslat bezpečným kanálem shodně rozlosované zásobníky čísel. No a pak už se vidět nemusí a mohou si už jen bezpečně posílat informace. Chvilku, rok, sto let... Dokud nevyčerpají své shodné Zásobníky čísel.

0 0
možnosti

P27e51t81r 58K50u11č17e27r38a

25. 4. 2014 21:31

Pokud budou generátory náhodných čísel skutečně náhodné, nebyl by ten šifrovací klíč k ničemu?

0 0
možnosti
Foto

Ano, ano, obvyklé pojmenování "šifrovací klíč" je v tomto případě možná trochu matoucí. V podstatě o žádný šifrovací klíč nejde ;-) Jak je to možné?  Odesílatel má svůj seznam čísel, příjemce má svůj seznam čísel (stejný jako odesílatel) a když odesilatel vyplivne nějaké číslo, tak se příjemce jen mrkne do svého seznamu a řekne si: Ahááá, co mi to ta potvora dneska posílá, to je "Ž" 8-o (třeba)

0 0
možnosti
Foto

,,Odesílatel A s příjemcem B si musí před vzájemným zasíláním zpráv sesouhlasit šifrovací klíče".8-o

A cifršpion C taky. Nebo jim to nevodsouhlasí a nasadí Lavayovu chřipku, pardon virus. Ale vždycky z toho něco vyjde. Jednodušší je tichá pošta, pečlivě zaznamenaná a pak puštěná pozpátku. Může se využít tzv. Nessersův zákon, popř. Hopprdoksův klíč. Kombinací něúrekom;-)

0 0
možnosti

J77a68n 67B68í62l61e82k

25. 4. 2014 21:22

A za 13/ budou vyčerpáni oba;-D;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 23085x
Novinář, spisovatel, milovník bílé čokolády a včelího medu, obdivovatel Boucherovy Diany, malého Bubu a Médi Bédi i hledač Měsíční šachty a Moctezumova ztraceného zrcadla...

Knihy:

Roztříštěné zrcadlo (2024)

Djatlovova expedice – nová odhalení (2022)

Měsíční šachta (2019)

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? (2017, 2022)

Houpačka (2014)

Trubač (2013)

Kniha zázraků (2008)

 

Šéfredaktor YouTube kanálu ZAHADY.info.

Redaktor a šéfredaktor v TV:

 

TV Emurfilm
TVNet Zlín
TV Prima + TV Nova Brno
Kabelová TV Napajedla

Autor a scénárista Večerníčků Valašské pohádky

Autor televizní soutěžní hry 3D
Autor a scénárista celovečerního filmu Elixír mládí

Moderátor, redaktor a vedoucí zpravodajství v radiích:

AZ Radio
Kiss Publikum
Český rozhlas Brno
Radio Čas
Radio Valašsko
Radio Kroměříž

Redaktor v novinách a magazínech:

Týdeník Zlínska
Zlínský deník
Štamgast – Gurmán
Záhady života

Autor stolní společenské hry O...

Autor Neprolomitelné šifry