Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Znak, který používají Rusové jako symbol agrese proti Ukrajině, mohou vnímat jako písmeno Z jenom v těch zemích, kde se píše latinkou, tedy také u nás. Rusové však píší azbukou, v které Z vypadá jako 3. Nejde tedy o žádné písmeno, ale čistě o symbol agrese. Proč by tento symbol u nás měl mít právo kdokoli propagovat?

0 0
možnosti

Z diskuse (nejen) pod tímto blogem vystupuje do popředí zcela zvláštní a dle mého názoru naprosto nepochopitelný jev:

Ti, kteří se tu pravidelně a usilovně snaží prezentovat jako velcí demokrati, rusobijci a komunistobijci, přitom zároveň jedním dechem obhajují cenzuru, jeden z typických znaků každé totalitní společnosti...8-o

Už Masaryk zdůrazňoval, že demokracie je diskuse. Jak ale může existovat diskuse s jedinou uznávanou a povolenou pravdou? Jak se v čemkoliv můžeme přiblížit objektivnímu pohledu, a tudíž se i přiblížit pravdě, nepřipustíme-li možnost pluralitní výměny názorů na základě informací z různých zdrojů?

T.G. Masaryk v tom měl evidentně jasno, ale co současní "demokraté"?

Pozn: Neobstojí hloupé tvrzení, že lež není názor. Kdo má totiž právo určovat, co je lež a co pravda? Komunisté nás přece také "chránili" před lží, což většina lidí právem odsuzovala. Proč dnes "ochranu před lží" mnozí schvalují? Že by to byli titíž nebo jim podobní, kteří totéž schvalovali i před 1989?

4 1
možnosti

Když tvrdíte, pane Chmelíku, že nikdo nemá právo určovat, co je lež a co pravda, a chcete hledat pravdu v diskusi, takže si nutně musíte myslet, že třeba já nemám pravdu, pak ji ale logicky mají podle vás Rusové a jejich trollové. Zeptám se vás tedy přímo: Stojíte na straně Ruska v jeho válce s Ukrajinou?

A v čem spočívá diskuse, když Rusové a jejich stoupenci používají písmene Z jako symbolu ruské agrese proti Ukrajině? O čem bych s těmito lidmi měl diskutovat?

A jen pro informaci, válka není demokracie a ČR stojí jednoznačně na ukrajinské straně ve válce, kterou proti této zemi rozpoutalo Rusko?

Proč vám vůbec záleží na tom, aby se u nás mohla hlásat proruská propaganda? Nebo proč vám záleží na tom, aby zde mohl publikovat třeba Martin Lavay, který evidentně a prokazatelně lže už v titulku svého článku, protože o vyřazení Z z abecedy nejde? A pokud se na něco takového jako by ptá, je to v lepším případě provokace ve prospěch Ruska.

0 2
možnosti
Foto

Hezký podvečer, ozývám se znovu až teď. Důvod? Administrátor diskuzí na iDNES mi dnes krátce po poledni oznámil, že bude několik hodin blokovat mé vstupy do diskuzí. Odepsal jsem zpět, zeptal se na důvod a... důvodem jsou prý "urážky". Urážky? Ech, popravdě, doposud jsem neměl s cenzurou příliš mnoho zkušeností. Teď už jsem zkušenější :-)

1 0
možnosti

Píšete na webu, kde jeho provozovatel určuje pravidla. Proč sem vůbec píšete? Uvádíte o sobě, že jste šéfredaktor několika webů - proč nepíšete tam, kde si můžete určovat pravidla vy?

1 3
možnosti

Na Slovensku je Z momentálne in.

Od 1.1.2022 začalo zálohovanie plastových fliaš a hliníkových obalov na nápoje, zálohované sú len tie, ktoré majú symbol veľké Z.

1 0
možnosti
Foto

Za zmínku také stojí důvody, proč někteří zbloudilci nasávají z hnojných zdrojů a častují nabytými "znalostmi" své spoluobčany. Nejenže existují zâvisláci, cosi jako koprofágové, kteří potřebují dávku neuvěřitelného, o niž se touží podělit. Existuje dost lidí, kteří jsou s něčím výrazně nespokojení, a třeba i právem, a potřebují to nandat těm, koho z toho viní.

Pokud nenacházejí dost účinných argumentů v reálném světě, uchylují se k informacím ze spektra obydleného chimérami, fantaskními bytostmi , neuskutečněnými, dokonce ani nezamyšlenými skutky. Činí tak ve snaze otrávit nepříteli rybník. Třeba i rybník jeho voličů.

Zatím se mi jeví být přeborníkem v takovém počínání pan doktor Ivan David.

2 0
možnosti

Při výuce češtiny se musíme šrotit "vybraná slova po:::::::" Teď k tomu přibude i korektní či nevhodná slova a písmena. To jsme to dopracovali. Vždy, když nějaký poblenec na něco poukáže!

0 2
možnosti

Ty potřebuješ nějakou extra školní lekci, abys věděl, že nemáš podporovat masové vraždění, zločiny proti míru, válečné zločiny nebo genocidu?

3 3
možnosti
Foto

Pane autore, a co takový hákový kříž? Je to znak, který je možná pár tisíc let starý a najdeme jej v různých kulturách.

Připněte si jej na triko a vyrazte do ulic. A uvidíte.

KDOSI tento znak zdiskreditoval tím, že z něho udělal symbol jedné z nejopovrhovanějších ideologií.

U písmenka "Z" jen musíme umět rozlišit, kdy má svůj původní význam, a kdy se naopak stal symbolem ZLA.

Jenže tohle Vaše hlava asi nepojme.

5 1
možnosti

On níže nesmyslně argumentuje právě tím původním významem svastiky a že je prý jen problém "některých Evropanů", že ji chápou jinak. Zkrátka demagogie nejhrubšího zrna. Nebo je možná odněkud z daleké Asie a nerozumí evropskému kulturnímu a historickému kontextu.

4 0
možnosti
Foto

R^Jeste vystiznejsi nez Vas clanek je Vas prispevek nize. Putin ma svoji propagandu a my take. Putin zamlcuje a my mnoho informaci take. Putin ma cenzuru a my uz take. Putin tresta za nazor a my uz take vyhrozujeme tresty. Pritom na sireni nenavisti, nacismu, poplasnych zprav atp. staci stavajici zakony.

A stejne jako v Rusku budeme hledat nejake objektivni informace mimo mainstream. Uz se zase ucime cist mezi radky a chytat nechtena proreknuti politiku... Tak uvidime, kam se to vyvine... Krasny den.

4 6
možnosti

Však se ty stávající zákony taky uplatňují. Veřejná podpora, schvalování nebo obhajoba zločinů proti míru či válečných zločinů zákonem zakázána už dlouho. A není nic divného, že může mít v konkrétním kontextu i podobu jednoho symbolu, ani že se uplatňuje i v případě těch aktuální zrůdností páchaných na Ukrajincích. Ten zákon nikdo nepsal na míru téhle válce, ale samozřejmě se na ni dá aplikovat.

A že jsou takovéhle veřejné projevy zakázány? To je snad v pořádku. Proč by podpora masového vraždění měla být povolena a požívat stejné zákonné ochrany jako jiný projev? Něco takového snad může požadovat jen zvrhlík. Svoboda není právo škodit jiným.

2 0
možnosti
Foto

Nikdy nebyl tak velký prostor pro dezinformace jako dnes.

A nikdy nebyli lidé tak snadno zmanipulovatelní jako dnes.

Co s tím chcete udělat?

6 0
možnosti

Absolutní svoboda slova by asi nefungovala. Každopádně to chce citlivou míru kontroly a ne ode zdi ke zdi. Lidé nemají čas ověřovat všechno na netu, jestli je to pravda nebo lež.

Spoléháme se na většinovou slušnost, že nikdo nešíří vyložené lži za účelem někoho poškodit. Není šance poznat lež u něčeho na internetu.

Akorát teď se vede válka a informace je zbraň. Určitě je nutné lidi nabádat k opatrnosti, ale zákaz je zase špatně. Z Ukrajiny taky přejímáme všechno nekriticky, což je ode zdi ke zdi.

0 3
možnosti

Ale on tady žádný zákaz písmene Z není. Máme tady (a nikoli čerstvě) zákon zakazující schvalování a podporu zločinů proti míru, válečných zločinů, genocidy apod. A bude na soudu - pokud to k němu dojde -, aby v konkrétním případě na základě známých okolností rozhodl, zda použití toho písmene bylo porušením daného zákona, tedy projevem, kterým jeho autor schvaluje, podporuje či hájí výše uvedené zločiny. Ano, je pravda, že tenhle význam to písmeno ještě nedávno nemělo, ale to snad neznamená, že bychom ten význam měli přehlížet a dělat, že je všechno stejné jako před pár týdny. Protože ono není.

2 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 23085x
Novinář, spisovatel, milovník bílé čokolády a včelího medu, obdivovatel Boucherovy Diany, malého Bubu a Médi Bédi i hledač Měsíční šachty a Moctezumova ztraceného zrcadla...

Knihy:

Roztříštěné zrcadlo (2024)

Djatlovova expedice – nová odhalení (2022)

Měsíční šachta (2019)

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? (2017, 2022)

Houpačka (2014)

Trubač (2013)

Kniha zázraků (2008)

 

Šéfredaktor YouTube kanálu ZAHADY.info.

Redaktor a šéfredaktor v TV:

 

TV Emurfilm
TVNet Zlín
TV Prima + TV Nova Brno
Kabelová TV Napajedla

Autor a scénárista Večerníčků Valašské pohádky

Autor televizní soutěžní hry 3D
Autor a scénárista celovečerního filmu Elixír mládí

Moderátor, redaktor a vedoucí zpravodajství v radiích:

AZ Radio
Kiss Publikum
Český rozhlas Brno
Radio Čas
Radio Valašsko
Radio Kroměříž

Redaktor v novinách a magazínech:

Týdeník Zlínska
Zlínský deník
Štamgast – Gurmán
Záhady života

Autor stolní společenské hry O...

Autor Neprolomitelné šifry